Kuinka hajautettu rahoitus toimii?

DeFi, joka tunnetaan myös nimellä hajautettu rahoitus, on yksi nopeimmin kasvavista aloista blockchain-teollisuudessa. Yhtäältä kryptovaluutat antavat meille vaihtoehdon valtion tukeman rahan käyttämiselle. Toisaalta hajautettu rahoitus luo uusia rahoitusvälineitä, jotka eivät tarvitse keskitettyjä laitoksia. Mutta miten hajautettu rahoitus toimii? Selvitetään nyt!

Vaikka maailmanlaajuiseen talouteen verrattuna koko DeFi-spektri on edelleen pieni, näemme kuitenkin nopean kasvun vuonna 2020. Tammikuussa 2019 DeFi-talouteen lukittiin 278,75 miljoonan dollarin arvo. Tammikuuhun 2020 mennessä se kuitenkin nousi 676,24 miljoonaan dollariin. Lisäksi se saavutti 1 miljardin dollarin kesäkuuhun 2020 mennessä ja kasvoi edelleen heinäkuussa 3,95 miljardiin dollariin. Nyt, lokakuussa, se lyö 11,2 miljardia dollaria, mikä on valtava arvo.

Tämä kasvu osoittaa kuinka massiiviseksi DeFi: stä tulee, ja vaikka se on edelleen pieni sektori, monet yritykset ovat siitä erittäin kiinnostuneita. Mutta silti monet eivät ole aivan perehtyneitä siihen, mikä on DeFi tai miten hajautettu rahoitus toimii.

Joten selitän, kuinka hajautettu rahoitus voi toimia keskitetyssä taloudessamme ja mitä sinun pitäisi odottaa siltä. Aloittelijat voivat käyttää tätä opasta saadakseen lisätietoja hajautetusta rahoitusekosysteemistä.

Ilmoittaudu nyt: Johdatus DeFi-kurssiin

Kuinka hajautettu rahoitus toimii?

Ennen kuin selitän hajautetun rahoituksen toimivuuden prosessia, tarkastellaan tämän tekniikan tärkeitä ominaisuuksia. Todellisuudessa hajautettu rahoitus käyttää julkisia lohkoketjuja yksityisten tai liittovaltion sijaan.

Joten, enemmän tai vähemmän, nämä sovellukset toistavat julkisten estoketjujen ominaisuuksia tai työprosessia.

Periaatteessa DeFi-lohkoketjussa näet kirjanpitojärjestelmän, joka pitää välilehtiä kaikentyyppisissä verkossa tapahtuvissa tiedonvaihdoissa. Itse asiassa nämä tiedonsiirrot ovat “tapahtumia” blockchain-verkossa. Kun nämä on vahvistettu, ne lisätään kirjanpitoon ja kutsutaan lohkoksi.

DeFi-sovellukset käyttävät erityyppistä hajautettua verkkoa varmistaakseen, että kaikki järjestelmän sisäiset tapahtumat ovat kohdepisteitä ja vain vertaisryhmien sisällä. Lisäksi kun verkko on tarkistanut lohkoketjun ja lisännyt sen kirjanpitoon, kukaan muu vertaisverkko ei voi muuttaa tai poistaa tätä.

Työprosessi

DeFi-lohkoketju varmistaa, että prosessi on suojattu “näppäimillä”. Tässä tekniikassa, kun käytät salattuja avaimia, saat ainutlaatuisen tunnisteen, jota kukaan ei voi käyttää. Yleensä tämä avainpari sisältää julkisen ja yksityisen avaimen.

Todellisuudessa tätä avainparien käyttöä tietojen salaamiseen kutsutaan “epäsymmetriseksi salaukseksi”, ja se on laajalti suosittu lohkoketjutilassa.

Pohjimmiltaan täällä muut vertaisryhmät voivat nähdä tai käyttää julkista avainta löytääksesi sinut järjestelmästä. Toisaalta, käyttämällä yksityistä avainta, voit valtuuttaa tapahtumasi tai minkä tahansa toiminnan. Joten tarvitset yksityisen avaimen tiettyjen toimintojen suorittamiseksi DeFi-lohkoketjuverkossa.

Jotkin hajautetut rahoitussovellukset toimivat eri tavalla, jolloin voit suorittaa toimintoja KYC-protokollien kanssa.

Koska kyseessä on kryptovaluutta, julkinen avain toimii todennäköisesti digitaalisena lompakkona. Joten käyttämällä yksityistä avainta voit ostaa, myydä tai jopa lähettää kryptovaluuttoja. Siksi sinun on todella pidettävä se turvassa.

Joten, kun haluat lähettää tapahtuman, sinun on valtuutettava se yksityisellä avaimellasi. Kun teet sen, järjestelmä luo lohkon, joka edustaa tapahtumaa, ja ilmoittaa järjestelmästä muille tarkistettavaksi. Sen jälkeen, kun muut vahvistavat, että se on kelvollinen pyyntö, se suorittaa tapahtumapyyntösi ja lisää lohkon pääkirjaan.

Lisäksi kaikki lohkot saavat yksilöllisen tunnuksen ja aikakehyksen, joka estää kaikenlaisen haitallisen toiminnan.

DeFi: ssä saat pseudonimettömiä osoitteita. Joten periaatteessa kukaan ei näe nimesi, mutta voi nähdä osoitteesi, joka sisältää satunnaisia ​​numeroita ja kirjaimia.

Lue myös: Hajautettu rahoitustekniikka – kattava opas

Kuinka turvallista hajautettu talous on?

No, DeFi-sovellukset eivät ole täysin turvallisia. Todellisuudessa mikään järjestelmä ei voi tarjota sinulle 100% turvallisuutta. DeFi varmistaa kuitenkin, että se tarjoaa paljon kehittyneemmän turvajärjestelmän verrattuna perinteisiin rahajärjestelmiin.

Todellisuudessa näiden sovellusten hakkerointi on erittäin vaikeaa ja melko hankalaa. Kun järjestelmä on hajautettu, verkkorikollisten on hakkeroitava jokainen laite sovelluksen avulla. Tämä vie paljon resursseja ja lopulta ei vaivan arvoista.

Mutta on olemassa riskejä, jos DeFi-sovellus otetaan käyttöön taustalla olevan virheen tai porsaanreiän kanssa. Pelkästään tämäntyyppisten riskien vuoksi monet eivät ole varmoja siitä, onko hyvä käyttää DeFiä CeFin sijaan.

Joka tapauksessa, kuten mikä tahansa tekniikka, DeFi on vasta aloittanut matkansa ja edessä on vielä pitkä tie. Mutta jos verrataan DeFi: tä ja CeFi: tä, DeFi vie varmasti voiton kaikilla puutteilla.

DeFi-ekosysteemin keskeiset elementit ja niiden toiminta

Käydään läpi DeFi: n tärkeimmät elementit oppiaksesi siitä, miten kukin näistä toimii yhdessä muodostamaan ekosysteemin. Todellisuudessa jokaisella elementillä on oma osuutensa ominaisuuksista. Joten on tarpeen ymmärtää, miten nämä toiminnot toimivat.

Pohjimmiltaan ytimessä näet viisi elementtiä –

 • Avoimet kirjanpitostandardit
 • Stablecoins
 • Älykkäät sopimukset
 • Markkinapaikat ja pörssit
 • Varainhoito- ja vakuutusalustat

Avoimet kirjanpitostandardit

Suurin osa hajautetuista rahoitusyhtiöistä käyttää avoimia pääkirjastandardeja kehittäessään uudenlaista DeFi-sovellusta. Tämä varmistaa näiden sovellusten yhteentoimivuuden. Joten ilman yhteisiä standardeja hajautetut sovellukset eivät ole yhteensopivia keskenään.

Toinen hieno tosiasia on, että ilman avoimen lähdekoodin standardeja yritykset eivät voi käyttää myös yhteisiä standardeja. Koska suurin osa sovelluksesta on rakennettu Ethereumille, on ilmeistä, että näillä sovelluksilla on samanlaiset standardit.

Nämä standardit auttavat myös lainausalustoja tarjoamaan enemmän joustavuutta digitaalisen omaisuuden suhteen.

Myös julkisten lohkoketjujen käytöllä on omat etunsa, kuten –

 • Luvaton verkko
 • Yhteentoimivuus
 • Läpinäkyvyys
 • Muuttamattomuus
 • Nopeammat liiketoimet

Älykkäät sopimukset

Älykkäät sopimukset ovat tärkeä osa DeFi-ekosysteemiä. Todellisuudessa älykkäät sopimukset auttavat automatisoimaan hajautettua rahoitusta. Älykkäät sopimukset voivat automatisoida kaiken lainan ottamisesta ja lainasta vakuutuskorvauksiin.

Lähes jokainen yksittäinen DeFi-sovellus käyttää älykkäitä sopimuksia ominaisuuksiensa helpottamiseksi. Parasta on, että älykkäät sopimukset eivät tarvitse välittäjää, joten välittäjäpalkkioita ei ole. Älykkäiden sopimusten käyttö on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa kuin perinteiset sopimukset.

Mutta DeFi: ssä on myös riskejä, kun he käyttävät älykkäitä sopimuksia toimien helpottamiseksi.

Jos mietit DeFin suurimmista riskeistä ja kuinka voit hallita niitä, sinun kannattaa tutustua oppaaseen DeFi: n riskit.

Stablecoins

Toinen DeFin ydinelementti on stablecoins. Hajautetut rahoitusyritykset yrittävät lisätä vakiomallien käyttöä kryptovaluuttojen sijaan. Yleensä tyypilliset salaukset ovat melko epävakaita, ja niiden käyttö DeFi: ssä voi tasapainottaa rahoitusjärjestelmän luonnetta.

Joka tapauksessa vakaa kolikko on tosiasiallisesti sidottu reaalimaailman valuuttoihin tai varoihin. Todellisuudessa tämä prosessi tekee siitä vakaamman kuin tyypilliset kryptot. Joka tapauksessa nämä on suunniteltu pysymään vakaina, vaikka kryptojen hinnat muuttuvat jatkuvasti.

Käytännössä stablecoineja on neljä erilaista. Nämä ovat –

 • Fiat-vakuus
 • Salausvakuus
 • Hyödykevakuus
 • Vakuudettomat
Fiat-vakuus

Ne on sidottu pääasiassa fiat-rahoihin, kuten USD: hen. Todellisuudessa nämä ovat suositumpia DeFi-tilassa verrattuna muihin stablecoineihin. Lisäksi nämä on sidottu pääasiassa 1: 1-suhteeseen fiat-valuutaan, jotta se olisi vakaampi ja vähemmän epävakaa.

Siksi sinun on pantava täytäntöön parempia säännöksiä, jotta se olisi suositumpi kuin fiat-raha. Kysymys on siitä, että fiat currecny tukee näitä, joten ne ovat jonkin verran keskitettyjä. Joten DeFi: n pääominaisuus on suoraan ristiriidassa tämän elementin kanssa.

Salausvakuus

Nämä vakiomallit on sidottu kryptovaluuttaan vastaan. Saatat kuitenkin ajatella, että tämä lisää volatiliteettia sen sijaan, että vähentäisi sitä. Mutta näitä stablecoineja ei ole sidottu 1: 1-annokseen, kuten fiat-vakuudellisia stablecoineja.

Haihtuvien ominaisuuksien vähentämiseksi nämä ovat usein liian vakuudellisia. Joten kun hinnat muuttuvat, stablecoin voi absorboida vaihtelut. Nämä stablecoiinit ovat myös hajautetumpia, koska ne ovat kryptien tukemia. Joten myös luotettavat, avoimuus ja turvallisuus pysyvät täällä.

Hyödykevakuus

Hyödykevakuus on eräänlainen vakiomääräinen kolikko, jonka takana ovat hyödykkeet kuten kulta tai hopea. Luulen, että yleisin hyödyke on kulta. Mutta voit löytää kiinteitä metallirahoja, joita tukevat kiinteistöt, öljy tai jopa muut jalometallit.

Joten näiden pysyvien kolikoiden omistajilla on tosiasiallinen omaisuus, joka on olemassa tosielämässä. Tätä muuta kryptovaluutta ei voi tarjota. Ihmisillä on taipumus pitää kiinni näistä kolikoista, koska ajan myötä ne voivat lisätä kannustimia heihin.

Vakuudettomat

Mikään omaisuus ei varmuuskopioi näitä kolikoita. Todellisuudessa se saattaa tuntua hieman ristiriitaiselta vakaan linjan periaatteiden kanssa; se kuitenkin toimii. Aivan kuten Yhdysvaltain dollari, jos ihmiset uskovat arvoonsa, se voi silti ylläpitää vakautta. Keskitetty viranomainen hallitsee näitä kuitenkin pitääkseen kysynnän ja tarjonnan tasapainossa vakaan arvon varmistamiseksi.

Haluatko tietää enemmän stablecoineista? Katso kattava opas stablecoineista saadaksesi lisätietoja siitä.

Markkinapaikat ja pörssit

Hajautetut pörssit ja avoimet markkinapaikat ovat myös osa DeFi-ekosysteemiä. Todellisuudessa hajautettu vaihto varmistaa, että käyttäjät voivat käydä kauppaa digitaalisella omaisuudella paljastamatta heidän täyttä henkilöllisyyttään. Lisäksi nämä vaihdot voivat säästää aikaa, alentaa maksuja ja asettaa turvallisuutta.

Kauppapaikat auttavat käyttäjiä vaihtamaan omaisuutta tai tuotteita suoraan ilman mitään ongelmia. Se todella antaa sille toisenlaisen otteen online-markkinapaikkoihin, koska sinun ei tarvitse olla riippuvainen kolmannesta osapuolesta tarjotakseen alustansa tekemään niin.

Jotkut markkinapaikat tarjoavat myös freelance-keikkoja, jotka voivat ansaita rahaa palveluksestasi.

Varainhoito- ja vakuutusalustat

DeFi-ekosysteemi sisältää varainhoidon, joka kattaa myös sijoitusten hallinnan. Näiden alustojen avulla käyttäjät voivat hallita omaisuuttaan ja saada myös sijoitusmahdollisuuksia. Pohjimmiltaan nämä lompakot auttavat olemaan vuorovaikutuksessa kaupankäyntisovellusten kanssa digitaalisen omaisuuden siirtämiseksi, ostamiseksi ja myymiseksi.

Hajautetut rahoitusyhtiöt tarjoavat myös vakuutusalustoja käyttäjien parantamiseksi. Todellisuudessa vakuutusala tarvitsee muutosta paperityön ja väärien korvausvaatimusten vuoksi.

Toisaalta vakuutuskorvaukset vievät liian paljon aikaa ja aiheuttavat paljon vaivaa matkan varrella. Vakuutustenhallinta-alustat voivat kuitenkin virtaviivaistaa prosessia älykkäillä sopimuksilla ja tarkistaa tilintarkastajat vakuutusvaatimuksen aitouden tarkistamiseksi.

 

Voiko hajautettu rahoitus toimia ilman kryptovaluutta?

On aivan selvää, että hajautettu rahoitusekosysteemi ei voi toimia ilman kryptovaluuttoja. Koska kyseessä on uudentyyppinen rahajärjestelmä, sillä on oltava digitaaliset varat ja kryptovaluutat, jotta ne voivat toimia täysin. Vaikka useimmat hajautetut rahoitusesimerkit käyttävät jonkinlaista alkuperäistä tunnusta tai omaisuutta, ei kaikkien DeFi-sovellusten tarvitse käyttää sitä.

Todellisuudessa monet DeFi-sovellukset eivät tarvitse salauksia. Esimerkiksi infrastruktuurin kehittämistyökalut, kuten tryffeli tai Ganache, tarjoavat sinulle joukon työkaluja. Voit käyttää näitä työkaluja ratkaisujen kehittämiseen, mutta et tarvitse salauksia työkalujen käyttämiseen.

Todellisuudessa ekosysteemi on valtava, ja vaikka ekosysteemi on riippuvainen kryptovaluutoista, kaikki elementit eivät ole riippuvaisia ​​niistä.

Digitaalisen omaisuuden teollisuus vaihtelee suuresti sovellustyypin mukaan.

Salausvaluutat voivat epäonnistua

No, kryptovaluutoilla on omat ongelmansa – ne ovat epävakaita ja arvaamattomia. Joten uuden rahajärjestelmän perustaminen haihtuvaan omaisuuteen ei olisi älykäs puhelu.

Toinen tärkeä asia, joka on huomattava, on stablecoiinien lisääntyvä suosio. Stablecoinit ovat myös kryptovaluuttoja, mutta ne on sidottu reaalimaailman fiat-rahoihin. Joten ne voivat korvata kaikki kryptovaluuttojen epävakaat luonteet.

Jotta se olisi täydellinen, toisen tyyppinen rahoitusjärjestelmä on nopeasti tulossa parrasvaloihin – Central Bank Digital Currency (CBDC).

Tässä järjestelmä käyttää blockchain-tekniikkaa, mutta sitä ei ole täysin hajautettu. Enemmän, se esittelee myös digitaalisen version käyttämistämme fiat-rahoista. Joten digitaalisen rahan hallinta on vallitseva, mutta se varmistaa, että omaisuus ei muutu epävakaaksi.

Siksi se on enemmän kuin hajautetun rahoitustekniikan hybridiversio. Tulevaisuudessa DeFi voi kääntyä tämän tyyppiseksi rakenteeksi, jos se haluaa korvata perinteisen rahajärjestelmän. Jos DeFi kuitenkin onnistuu pääsemään eroon puutteistaan, se voi todella säilyttää hajautetun luonteensa.

 

Kuinka hajautetut rahoitussovellukset toimivat?

Lähes kaikki hajautetut rahoitussovellukset hyödyntävät Ethereumia blockchain-tekniikan ominaisuuksien saavuttamiseksi. Todellisuudessa Ethereum tarjoaa lähes Turing Ethereumin virtuaalikoneen (EVM), mikä on käytännössä ainoa syy DeFi-sovellusten nousulle. Pohjimmiltaan Turingin kone pystyy jäljittelemään, stimuloimaan ja suorittamaan kaikenlaisia ​​algoritmeja.

EVM on myös älykkäiden sopimusten selkäranka, joka on pakollinen osa DeFiä. Voit ohjelmoida kaikki älykkäät sopimukset tai hajautetut rahoituskoodit EVM: lle ja käyttää Ethereum-verkkoa sen toteuttamiseen.

Kaikki DeFi-sovellukset eivät kuitenkaan välttämättä tarvitse blockchain-verkkoa toimiakseen. Itse asiassa on olemassa sovelluksia, jotka toimivat erityisessä P2P-verkossa eikä lohkoketjun päällä.

DeFi-sovellukset ovat osa ohjelmistoa, joka kommunikoi lohkoketjun kanssa, joka hallitsee kaikkia käyttäjien tilaa verkossa. Lisäksi näiden sovellusten käyttöliittymä muistuttaa enemmän perinteisiä mobiili- tai verkkosovelluksia.

Hajautettu rahoitus voi toimia älykkäillä sopimuksilla, mikä edustaa sovellusten peruslogiikkaa. Enemmän, älykkäät sopimukset auttavat suorittamaan toimia ja hallitsevat lohkoketjun tilaa.

Näiden sovellusten käyttöliittymä on käyttöliittymä, ja taustapuoli sisältää liiketoimintalogiikan. Joka tapauksessa liiketoimintalogiikka käyttää yhtä tai useampaa älykästä sopimusta vuorovaikutuksessa blockchain-verkon kanssa. Voit isännöidä käyttöliittymää hajautetussa tallennusverkossa, kuten IPFS tai Swarm.

Mutta täällä, käyttöliittymässä, saat lompakon, joka auttaa sinua kommunikoimaan blockchainin kanssa. Yleensä tämä lompakko hallitsee blockchain-osoitteesi ja salausavaimesi. Otetaan MetaMask esimerkkinä hajautetusta rahoitussovelluksesta.

Voit käyttää sitä selainlaajennuksena tai mobiilisovelluksena, jonka avulla voit olla vuorovaikutuksessa lohkoketjun kanssa ja hallita omaisuuttasi.

Yhteenveto prosessista

Tässä on yhteenveto hajautettujen rahoitussovellusten toiminnasta:

 • DeFi-sovelluksen käyttöliittymä ja käyttöliittymän algoritmit voidaan kirjoittaa millä tahansa ohjelmointikielellä soittamaan back-end.
 • Taustakoodi käyttää hajautettua vertaisverkkoa, kuten Ethereum, ja käyttää älykkäitä sopimuksia kirjaamaan kaikki lohkoketjuoperaatiot.
 • Nämä sovellukset ovat enimmäkseen avoimen lähdekoodin, joten voit käyttää koodia vapaasti ja rakentaa sen päälle. Siksi kukaan ei voi teknisesti omistaa sovelluksia, ja siksi DeFi-sovelluksia kutsutaan rahalegoksi.
 • DeFi-sovelluksen käyttäjien on hallittava itseään, koska keskusviranomaista ei ole.

Lue myös: 30+ parasta hajautettua rahoitussovellusta

Päätösajatukset

Hajautettu rahoitus on todella ainutlaatuinen otos tyypilliseen rahajärjestelmäämme, ja se voi varmasti tehdä paljon eroja. Todellisuudessa ekosysteemi on laaja ja kasvaa edelleen nopeasti. Joten on vain ajan kysymys, että tämä tekniikka tulee laajalti hyväksytyksi ympäri maailmaa.

Nyt kun tiedät kuinka hajautettu rahoitus voi toimia tästä oppaasta, voit nyt kokeilla näitä sovelluksia itse. Jos kuitenkin olet kiinnostunut näiden sovellusten kehittämisestä, suosittelen sinua tutustumaan hajautettuun rahoituskurssiimme.

Oppijat pääsevät käsiksi valtavaan määrään tietoa tästä oppaasta, ja se syventää hajautetun rahoituksen toimintaa. Älä siis tuhlaa enää aikaa ja ota ensimmäinen askel kohti blockchain-matkaa nyt!

* Vastuuvapauslauseke: Artikkelia ei pidä pitää sellaisenaan eikä sitä ole tarkoitettu antamaan sijoitusneuvoja. Tässä artikkelissa esitetyt korvausvaatimukset eivät ole sijoitusneuvontaa, eikä niitä tule ottaa sellaisenaan. Tee oma tutkimus ja varmista, että luet täydellisen vastuuvapauslausekkeen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me