Mikä on vähittäiskaupan keskuspankin digitaalinen valuutta?

blogi 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedTapahtumat ja konferenssitPainaUutiskirjeet

tilaa uutiskirjeemme.

Sähköpostiosoite

Kunnioitamme yksityisyyttäsi

EtusivuBlogiYritys Blockchain

Mikä on vähittäiskaupan keskuspankin digitaalinen valuutta?

Keskeiset periaatteet vähittäiskaupan CBDC: lle ja keskuspankin lohkoketjun käyttöönoton tila ympäri maailmaa. Kirjoittaja Matthieu Saint Olive 8. kesäkuuta 2020 Lähetetty 8. kesäkuuta 2020

mikä on CBDC-sankari

Jos seuraat rahoitus- ja kryptovaluutta-alan innovaatioita, olet ehkä kuullut kohtuuttoman paljon suosiota keskuspankin digitaalisten valuuttojen (CBDC) käsitteestä. Mutta on joskus melko vaikeaa ymmärtää, mitkä keskuspankit ovat kauimpana CBDC: n luomisessa ja mitä suunnittelun pääperiaatteita he harkitsevat. Tämän viestin tavoitteena on esitellä CBDC: n vähittäiskaupan keskeiset periaatteet ja jakaa konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka eri keskuspankit ympäri maailmaa aikovat toteuttaa tekniikan.

Lyhyt maksuhistoria

Raha on tärkeä osa taloudellista toimintaa, ja sen fyysinen muoto liittyy läheisesti käyttäjien tarpeisiin. Siksi raha on kehittynyt jatkuvasti alkeellisimmista esihistoriallisista muodoista (kuoret, helmet) uusimpiin muotoihin (käteinen, pankkisovellukset) jatkuvan dematerialisoitumisprosessin jälkeen. Muutaman viime vuoden aikana Internet-pohjaisten tuotteiden ja palvelujen ilmaantuminen on johtanut paradigman muutokseen maailman liiketoimien siirtyessä digitaalisesti yhdistettyyn talouteen. Digitaalisten maksuvälineiden kasvu korreloi selvästi käteisen käytettävyyden vähenemisen kanssa digitaalitaloudessamme. Yritykset, kuten PayPal, Stripe, Ant Financial ja Revolut, ovat nousseet alan johtajiksi, ja ne ovat hyötyneet tästä siirtymisestä verkkokauppaan ja digitaaliseen kaupankäyntiin..

Viime aikoina olemme nähneet uusia innovaatioita maksualalla. Se alkoi Bitcoinilla ja sitten Ethereumin lohkoketjun päälle rakennetuilla stablecoineilla, kuten Tether (USDT), miljardeja dollareita päivittäin. Viime vuonna Facebook ilmoitti pyrkivänsä tulemaan raha- ja maksualalle Libra-projektin kanssa: maailmanlaajuinen vakiomalli, jonka väitetään parantavan taloudellista osallisuutta alueilla, joilla ihmiset voivat käyttää Facebookia, mutta silti puuttuu pankkitili.

Koska keskuspankkien keskeisenä tehtävänä on varmistaa raha- ja rahoitusvakaus, blockchain- ja stablecoin-tekniikoiden innovaatiot ovat pakottaneet nämä laitokset arvioimaan, aiheuttaako maksualan muutos riskin vai ei. Ehdotettujen ratkaisujen joukossa on, että keskuspankit tarjoavat vaihtoehdon yksityisille digitaalisille maksuvälineille digitaalisella käteismuodolla. Tätä kutsutaan keskuspankin digitaalisiksi valuutoiksi.

consensys plexus kuvake pyöreä Lataa valkoinen kirja “Keskuspankit ja digitaalisen rahan tulevaisuus”. ladata

Mikä on keskuspankin raha tänään?

Tunnistettavin keskuspankkirahan muoto on käteinen, jota yleisö voi käyttää ja jota käytetään enimmäkseen pienempiarvoisiin liiketoimiin. Toinen keskuspankkirahan muoto on keskuspankin liikkeeseen laskema laillinen maksuväline, joka edustaa saatavaa keskuspankkia vastaan. Tämä eroaa liikepankkirahasta, joka edustaa saatavaa liikepankkia vastaan. Arvoltaan mitattuna finanssilaitokset käyttävät keskuspankkirahaa enimmäkseen pankkien väliseen selvitykseen. Yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa, että rahoituslaitoksilla on pankkitili keskuspankissa, kun taas sinä ja minä (yksityishenkilöinä) emme voi. Näitä tilejä hallinnoidaan jo digitaalisesti, ja ne mahdollistavat reaaliaikaiset tapahtumat reaaliaikaisen bruttoselvityksen (RTGS) järjestelmien kanssa. Esimerkiksi kutsutaan eurooppalaista RTGS-järjestelmää Tavoite 2.

Kaksi CBDC-tyyppiä

Aivan kuten käteis- ja liikepankkivaatimukset keskuspankkia vastaan, CBDC: tä on kahta päätyyppiä, joita harkitaan ympäri maailmaa:

 • Tukku CBDC: Tämän tyyppistä valuuttaa rahoituslaitokset käyttäisivät rahoitusvarojen ostamiseen ja myyntiin ja korvaaisivat RTGS-järjestelmät.
 • Vähittäiskaupan CBDC: tämän tyyppistä valuuttaa käytettäisiin maksamaan asioista, lähettämään rahaa ystäville ja perheenjäsenille ja mahdollisesti saamaan valtion kannustimia ja tukia.

Tämän viestin osalta keskityn vain vähittäiskaupan CBDC: hen, joka on samanlainen kuin digitaalinen käteismuoto. Tästä lähtien termiä “CBDC” käytetään kuvaamaan “vähittäiskaupan CBDC: tä”.

Vähittäiskaupan CBDC: n keskeiset periaatteet

Vaikka vähittäiskaupan CBDC: llä on paljon suunnittelumahdollisuuksia, useimmat keskuspankit ympäri maailmaa sopivat seuraavista pääperiaatteista:

 • CBDC olisi uusi keskuspankkirahan muoto, jonka keskuspankki laskee liikkeeseen ja hallitsee. CBDC: n tarjonta määräytyy rahapolitiikan avulla ja sitä ohjaa keskuspankki. 
 • CBDC on velka keskuspankin taseelle (toisin kuin liikepankkirahalla, joka on vaatimus liikepankkia vastaan).
 • Kaikkien kansalaisten, yritysten ja valtion virastojen on hyväksyttävä CBDC maksuvälineeksi, lailliseksi maksuvälineeksi ja turvalliseksi arvovarastoksi.. 
 • Keskuspankki jakaa keskuspankin keskuspankin keskuspankin keskuspankin jakamalla keskuspankin keskinäisen pariteetin, ja sen tulisi olla saumattomasti ja vapaasti vaihdettavissa liikepankkien rahoille ja käteiselle.
 • Kuluttajien ei pitäisi tarvita pankkitiliä CBDC: n hankkimiseksi ja käyttämiseksi.
 • CBDC olisi rakennettava avoimelle infrastruktuurille, jotta yksityiset yritykset voivat rakentaa innovatiivisia tuotteita ja palveluita. 
 • Transaktiokustannusten tulisi olla nykyisiä järjestelmiä alhaisemmat.

Kansainvälisen järjestelypankin mukaan, yli 80 prosenttia keskuspankeista ovat mukana jonkin verran työtä CBDC: n parissa. Kiina, Ruotsi, Kambodža, Bahama ja Itä-Karibia ovat vähiten kehittyneitä CBDC-aloitteita. He johtavat suoria lentäjiä, ja suurin osa heistä aikoo siirtyä eloon vuoden 2021 loppuun mennessä. Toinen keskuspankki ilmoittaa muutaman viikon välein suunnitelmasta aloittaa CBDC-pilotti. Uusimpiin maihin kuuluu Alankomaat ja Etelä-Korea. Näiden keskuspankkien joukossa kaikki eivät kuitenkaan aio mennä elämään CBDC: n kanssa. Useat heistä, kuten Kanadan keskuspankki ja Etelä-Afrikan varantopankki, ovat selittäneet aloittavansa lentäjät arvioidakseen CBDC: n mahdollisuudet ja riskit asianmukaisesti ja valmistautuakseen mahdollisimman hyvin antamaan CBDC: n tarvittaessa.

CBD: n hyväksyminen

Kuinka eri maat toteuttavat CBDC: tä

Vaikka useat keskuspankit laskevat todennäköisesti liikkeeseen CBDC: tä tulevina vuosina, on melko varmaa, etteivät ne ole täysin samat. Suunnitteluvaihtoehtoja on paljon, jotka riippuvat kansallisesta tilanteesta ja seuraavista kysymyksistä: 

 • Onko käteistä käytetty? 
 • Kiinnittyvätkö ihmiset käteisen tarjoamaan yksityisyyteen?? 
 • Onko liikepankkirahaa pidetty turvallisena?? 
 • Mikä on taloudellisen osallisuuden taso? 

Käynnissä olevista aloitteista voimme jo havaita eroja. Esimerkiksi projekti nimeltäHietadollari”Bahama-alueen tarkoituksena on helpottaa asukkaiden pääsyä rahoituspalveluihin taloudellisten vaikeuksien vuoksi, kun hurrikaani Dorian on vahingoittanut rahoitusinfrastruktuuria. Siksi ne antavat yleisölle mahdollisuuden käyttää CBDC-lompakkoa ilman pankkitiliä ja pyytämättä käyttäjän tunnistetta pienille määrille. He aikovat lähteä elämään jo tämän vuoden lopussa. 

Kiinan tavoite on erilainen. He ovat työskennelleet Digital Currency and Electronic Payment (DCEP) -hankkeessa vuodesta 2014 voidakseen kilpailla dollarin määräävän aseman kanssa maailmanlaajuisena varantovaluuttana osana laajempaa Belt and Road -strategiaansa. Lentäjiä on käynnissä 4 kaupungissa, ja 20 yksityistä yritystä mukaan lukien McDonald’s ja Starbucks ovat osa kokeilua. Ilmeisesti kiinalainen CBDC ei käytä lohkoketjua, mutta käyttää joitain sen avainkomponentteja, kuten epäsymmetristä salausta ja älykkäitä sopimuksia. 

Ruotsilla on ainutlaatuinen taloudellinen asema: se on maailman vähiten käteisriippuva maa, jolla on vain 1% käteisenä BKT: sta, kun euroalueella on 11%. Muutaman viime vuoden aikana havaittu käteisen käytön väheneminen sai osan kauppiaista kieltäytymään maksuvälineestä, koska se oli liian kallista. He eivät vielä suunnittele suoraa lähetystä, mutta silti heitä kuvataan usein yhdeksi edistyneimmistä aloitteista.

Englannin keskuspankki ei ole vielä rakentanut mitään tekniikkaa CBDC: lle, mutta ne ovat julkaisseet hyvin perusteellisen keskustelupaperi. Ne kuvaavat mahdollista arkkitehtuurisuunnittelua, joka perustuu julkisen ja yksityisen alustan malliin. Konseptina on, että CBDC, arvon varaajana, otettaisiin huomioon keskuspankin ylläpitämässä ydinkirjauksessa, joka voisi hyödyntää yksityistä ja luvallista lohkoketjua. Vaikka pääkirja tarjoaa yksinkertaisimmat maksutoiminnot, jotkut valtuutetut yksityiset yritykset tarjoavat käyttäjäystävällisiä käyttöliittymiä CBDC: n käyttöön, mutta tarjoavat myös lisäpalveluja, kuten lainoja ja korollisia säästötilejä. Tämä keskuspankin ja liikepankkien välinen kumppanuus merkitsisi sitä, että CBDC tarjoaa paitsi luotettavan ja tehokkaan maksuinfrastruktuurin myös edistää yksityisten yritysten digitaalisia innovaatioita.

Testattavien kansallisten CBDC: n lisäksi, mitä jos keskuspankit ympäri maailmaa tekisivät yhdessä rakentaakseen yhteisiä standardeja CBDC: lle? Tällaiset maailmanlaajuiset standardit yksinkertaistavat keskuspankkijärjestelmien yhteentoimivuutta, mikä vähentäisi merkittävästi rajatylittävien maksujen kustannuksia ja monimutkaisuutta. Tällä tiellä on pari aloitetta, mukaan lukien Kansainvälisen järjestelypankin uusi keskuspankkiryhmä, yhdessä kuuden muun keskuspankin kanssa, jotka perustivat aiemmin tänä vuonna työryhmän tutkimaan yhteisiä standardeja. Valitettavasti tämä aloite on edelleen eristetty, eikä suoritteista ole vielä julkisesti jaettu tietoja.

Kuinka CBDC: stä tulee pelimuuttaja vähittäismaksuille

Mielestäni on ilmeistä, että parin seuraavan vuoden aikana näemme pari CBDC: tä liikkeeseen “todellisuudessa” ympäri maailmaa. Vaikka suurin osa ihmisistä keskittyy nykyään selvittämään kuka on ensimmäinen keskuspankki, joka antaa CBDC: n, mielestäni meidän pitäisi tarkastella tarkemmin “kuka rakentaa parhaan?” Mikä CBDC todella muuttaa peliä vähittäismaksujen suhteen?

Mielestäni CBDC: llä on potentiaalia olla todellinen pelinvaihtaja maksualalle, jos yksi ehto täyttyy: keskuspankin digitaalinen valuutta on rakennettava avoimeksi ja jaetuksi infrastruktuuriksi, jotta yksityinen sektori voisi helposti rakentaa sen päälle . Sen on oltava avoin, läpinäkyvä ja helposti käytettävissä, koska kukaan ei halua enää rakentaa ja käyttää siled-järjestelmiä! Tästä syystä suosittelen voimakkaasti keskuspankkeja ympäri maailmaa kiinnittämään huomiota suuriin muutoksiin, joita tapahtuu julkisten lohkoketjuekosysteemien, erityisesti Ethereumin, kanssa ja löydettävä rohkeutta rakentaa vastaava avoin infrastruktuuri, joka edistää digitaalista innovaatiota. Otetaan huomioon hajauttamisen edut yhdistettynä keskuspankkien tarjoamaan kovaan luottamukseen!

Katso webinaari CBDC: stä ja Stablecoinsista

Opi mitä CBDC: t tarkoittavat rahan tulevaisuudelle. Katso CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletterTilaa uutiskirjeemme, jossa on uusimmat Ethereum-uutiset, yritysratkaisut, kehittäjien resurssit ja paljon muuta.Täydellinen opas Blockchain-yritysverkoihinOpas

Täydellinen opas Blockchain-yritysverkoihin

Johdatus tokenisaatioonWebseminaari

Johdatus tokenisaatioon

Digitaalisten varojen ja DeFi: n tulevaisuusWebseminaari

Rahoituksen tulevaisuus: digitaaliset varat ja DeFi

Mikä on Enterprise EthereumWebseminaari

Mikä on Enterprise Ethereum?

Keskuspankit ja rahan tulevaisuusValkoinen paperi

Keskuspankit ja rahan tulevaisuus

Komgo Blockchain hyödykekaupan rahoitukseenTapaustutkimus

Komgo: Blockchain for Commodity Trade Finance

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me